(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Shartli-patogen mikroorganizmlarga bakteriyalar shajarasida turlicha joylashgan katta guruhlar kiritilgan bo‘lib, ular ma’lum bir vaziyatlardagina odamlarda kasallik qoz‘g‘atadi.Shartli patogen mikroorganizmlar tibbiyotda va mikrobiologiyada katta ahamiyatga ega . Ular sog‘lom odamlarda zararsiz bo‘lishi mumkin, ammo immunitet sustlashgan holatlarda infeksiyalar chaqiradi. Ushbu maqola shartli patogen mikroorganizmlarning asosiy turlari, ular bilan bog‘liq xavf omillari, kasallik chaqirish mexanizmlari va ularga qarshi kurashish usullarini tahlil qilishga qaratilgan. Shuningdek, bu mikroorganizmlarga qarshi kurashish strategiyalari, antibiotiklarga chidamlilik muammosini hamda infeksiyani oldini olish bo‘yicha profilaktik chora-tadbirlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, shartli-patogenlar sog‘lom odamlarda bezarar bol‘ishi mumkin, biroq immuniteti pasaygan holatlarda ularning faollashuvi jiddiy klinik holatlarni keltirib chiqaradi. Shuning uchun , ularni erta aniqlash va samarali davolash usullarini ishlab chiqish zamonaviy tibbiyotning dolzarb masalalaridan biridir.