(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Ушбу мақолада Оролбўйи минтақасида яшовчи 125 нафар тухумдон ўсмалари билан оғриган беморларнинг маълумотлари таҳлил қилинди. Беморларнинг ёш гуруҳлари, ҳудудий тарқалиши, патоморфологик ташҳислари ва биокимёвий кўрсаткичлари ўрганилди. Таҳлил натижасида лейомиома ва эндометриал карцинома энг кўп учрайдиган патологиялар экани, биокимёвий кўрсаткичларда эса ALT/ASTнинг кўтарилгани, жарроҳлик амалиётларида эса экстирпация ва миомэктомия устун экани аниқланди. Олинган натижалар экологик хавф омиллари ва морфологик ўзгаришлар ўртасида боғлиқлик бўлиши мумкинлигини кўрсатади