(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Хоразм вилоятида 2019 йилда Вилоят кўп тармоқли тиббиёт маркази (ВКТТМ) да сурункали пиелонефритни даволашда қўлланилган дори воситаларининг фармакоэкономикси Always-Better-Control (ABC)/ Vital-Essential-Non-Essential (VEN) таҳлил усуллари асосида ўрганилди. VEN таҳлилида Vital туркуми улуши 69%; Essential ва Non-essential туркумлари эса мос равишда 23% ва 8%ни ташкил этди. Даволаш жараёнида ишлатилган дори воситаларининг 87%и беморларнинг шахсий маблағлари ҳисобидан харид қилингани давлат бюджети томонидан дори таъминотидаги ўзига хос етишмовчиликларни исботлайди. Таҳлил натижалари дори воситалари ассортиментини оптималлаштириш, стратегик аҳамиятга эга воситаларнинг барқарорлигини таъминлаш ва Supply Chain Management (SCM) тамойиллари асосида таъминот занжирини самарали бошқариш зарурлигини кўрсатади.