(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Xar yili dunyo bo’yicha o’rtacha 1 000 000 yangi holatlar xisobga olinadi. O’zbekiston aholisi orasida tarqalishi bo’yicha sut bezi va bachadon bo’yni saratonidan keyin 3-o’rinni, kasallanish ko’rsatkichi bo’yicha 2-o’rinni va o’lim ko’rsatkichi bo’yicha 5-o’rinni egallaydi. Kasallanish ko’rsatkichi har 100 000 axoliga 3.9; tarqalganlik xar 100 000 axoliga 13.9 va o’lim ko’rsatkichi 28.4% tashkil qiladi. Yosh kesimida ko’radigan bo’lsak 75% xolatlarda 50-75 yoshda xisobga olinadi.