(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Ошиқ-болдир бўғими бойламларининг жароҳатланишлари ва оқибатларининг жарроҳлик усулида даволаш натижалари таҳлил қилинади. Тўпиқлар синиши ва синдесмозни тиклашнинг турли усуллари умумлаштирилиб таҳлил қилинди. Ошиқ-болдир бўғими бойламларини турли усуллар ёрдамида тўлақонли тикланишига қарамасдан 50% ҳолатларда сурункали ностабиллик ва остеоартроз кузатилиши таъкидланади. Операциядан кейинги реабилитация даврининг қанчалик тўлақонли ўтказилишига қармасдан қониқарсиз натижалар улуши кўпайган. Жароҳат ҳарактери ва типига кўра даволаш усулларининг қўлланилиши ва самарадорлик даражаси баён қилинади.