(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Turg’un patologik ortiqcha tana vazni (asosan yog ’massasi va TG tufayli): erkaklarda 20% dan ortiq va ayollarda 25% deb hisoblanadi. JSST ma’lumotlariga ko’ra, dunyo aholisining 7 foizi semirib ketgan va 35-64 yoshdagi odamlarning 50 foizidan 75 foizigacha ortiqcha vaznga ega. Tana vazni ideal darajadan 29% ga oshganda, biz semirishning I darajasi haqida, 30-49% - II daraja, 50-99% - III daraja, 100% yoki undan ko’p - IV daraja haqida gapiramiz