(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada bruksizmning patogenezi, klinik ko‘rinishlari va zamonaviy davolash yondashuvlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Bruksizm markaziy nerv tizimidagi neyrotransmitterlar disbalansi, uyquning mikroqo‘zg‘alishlari va psixoemotsional stress bilan bog‘liq murakkab parafunktsional holat hisoblanadi. Klinik ko‘rinishlar tishlarning patologik aşınishi, masseter mushaklari gipertonusi, temporomandibulyar bo‘g‘im disfunktsiyasi va bosh og‘riqları bilan namoyon bo‘ladi. Zamonaviy davolash strategiyalari psixoterapiya, stressni boshqarish, okklyuzion shinalar, farmakoterapiya, botulin toksini qo‘llash va uyqu gigiyenasini yaxshilashni o‘z ichiga oladi.