(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Бронх-ўпка патологияси муаммоси амалий соғлиқни сақлаш тизимида энг долзарб масалалардан бири бўлиб қолмоқда, чунки сўнгги ўн йил ичида болалар орасида нафас олиш тизими касалликларининг частотаси барқарор равишда ошиб бормоқда. Ўткир обструктив бронхитнинг ривожланишига преморбид ҳолатлар катта таъсир кўрсатади: аллергик касалликлар, перинатал марказий нерв тизими патологияси, рахит, овқатланиш бузилишлари, номақбул эмизиш, тез-тез касалланиши, бронхўпка тизимининг ирсий патологияси. Болаларнинг 30%ида респиратор инфекциялар обструктив бронхит клиникаси билан кечади, шунингдек 30–50% ҳолларда у чўзилувчан, тўлқинсимон ёки рецидив юз берувчи кечишга эга бўлади.