(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Umurtqa pog‘onasining fiziologik egriliklari (bo‘yin va bel lordozi, ko‘krak kifoz, sakral kifoz) inson hayoti davomida statik-dinamik yuklama, mushak-skelet tizimi va disklarning involyutsion o‘zgarishlari ta’sirida qayta shakllanadi. Yosh o‘tishi bilan ko‘krak kifozining ortishi va bel lordozining tekislanishi ko‘p markazli tadqiqotlarda ko‘rsatilib, bu holat og‘riq sindromi, muvozanat buzilishi, yiqilish, nafas va yurak-qon tomir tizimi yetishmovchiligi, hayot sifatining pasayishi bilan bog‘langan