(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Ушбу мақолада турли тиш протезларидан фойдаланиш натижасида оғиз бўшлиғида юзага келадиган патологик ҳолатларнинг этиологияси, патогенези ва клиник хусусиятлари таҳлил қилинган. Протезостоматит, декубитал яралар, аллергик реакциялар, пародонт тўқималаридаги ўзгаришлар ва микробиоценознинг бузилиши каби асосий асоратлар протез материаллари, конструкциянинг нотекислиги ва микробиологик омиллар билан боғлиқлиги кўрсатилган. Шунингдек, мақолада ушбу ҳолатларни олдини олиш ва даволашнинг замонавий чоралари — аниқ мосланган протезлар тайёрлаш, гипоаллерген материаллардан фойдаланиш, профессионал гигиена, антисептик ва яллиғланишга қарши воситалар қўллаш ҳамда микрофлорани меъёрлаштириш каби ёндашувлар асослаб берилган. Умуман, протез билан боғлиқ касалликларни эрта аниқлаш ва самарали даволаш беморнинг ҳаёт сифатини яхшилаши қайд этилган.