(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
So’nggi yillarda o’smir qizlarning balog’atga yetishish jarayonini tartibga solishda yallig’lanishga qarshi sitokinlarning roli ortib borayotgan tadqiqot qiziqishini uyg’otdi. Immunitet reaksiyasining asosiy vositachilaridan biri interleykin ‑17A (IL17A) bo’lib, Th17 hujayralari tomonidan sintez qilingan, surunkali yallig’lanishni qo’zg’atish va saqlashda, shuningdek immunitet gomeostazini buzishda ishtirok etadigan signalizatsiya molekulasidir. Interleykin ‑17A (IL17A) IL 17 oilasining ‑biologik faol yallig’lanishga qarshi sitokini bo’lib, surunkali yallig’lanishni saqlashda va autoimmun reaksiyalarning rivojlanishida muhim rol o’ynaydi. Uning asosiy ishlab chiqaruvchilari Th17 hujayralari - IL6, TGFb va IL23 tomonidan faollashtirilgan CD4⁺ T limfotsitlarining kichik guruhi . Bundan tashqari, IL17A ‑gd -T hujayralari, tabiiy killerlar, ILC3, makrofaglar va neytrofillar tomonidan sintezlanadi. IL 17A IL6, TNFa va ‑kimyokinlar ishlab chiqarishni rag’batlantiradi, adgezion molekulalarining ekspressiyasini va neytrofillarning to’planishini kuchaytiradi va shu bilan yallig’lanish reaksiyasini qo’llab-quvvatlaydi.