(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Сурункали мигрен — такрорланувчи бош оғриғи эпизодлари ва неврологик дисфункция билан кечадиган мураккаб невроваскуляр патология ҳисобланади. Ушбу тадқиқотнинг мақсади сурункали мигренли беморларда клиник симптомлар динамикаси, неврологик кўрсаткичлар ва мия гемодинамик параметрларини баҳолашдир. Текширувга киритилган беморлар қаторида бош оғриғи давомийлиги, интенсивлиги, уришига боғлиқ хусусиятлари, ҳамроҳ аломатлар (науза, фотобофия, фонофобия), ҳамда триггер омиллари аниқланди. Неврологик баҳолаш чоғида когнитив функциялар, автоном дисрегуляция белгилари, соматовегетатив ўзгаришлар ва ҳолатга боғлиқ очог‘ли симптомлар ўрганилди. Церебрал гемодинамик таҳлил допплерография ва функционал нейровизуализация усуллари орқали амалга оширилиб, миётанг барқарорлиги, қон оқими тезлиги ва цереброваскуляр реактивлик кўрсаткичлари баҳоланди. Олинган натижалар сурункали мигренда марказий ва периферик нейроваскуляр механизмлар ўзаро таъсири муҳим аҳамиятга эга эканлигини тасдиқлади ва диагностик ҳамда терапевтик ёндашувларни оптималлаштиришга хизмат қилади.