(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Maqolada alimentar magniy yetishmovchiligida oq kalamushlar timusining morfofunktsional holatini yosh davrlariga bogʼliq holda oʼzgarishi toʼgʼrisidagi maʼlumotlar keltirilgan. Tadqiqotda oq zotsiz kalamushlar timusi toʼqimalarining gistologik tuzilishi, hujayraviy tarkibi hamda immunogistokimyoviy koʼrsatkichlari qiyoiy tahlil qilindi. Natijalar shuni koʼrsatdiki, alimentar magniy yetishmovchiligida ushbu aʼzoda parenxima-stroma muvozanatining buzilishi, limfoid toʼqima morfometrik koʼrsatkichlari, limfoid hujayralar soni va immunogistokimyoviy markyorlar ekspressiya darajasining kamayishi aniqlandi. Bu oʼzgarishlar immun javobning pasayishi va organizmning himoya qobiliyatining susayishi bilan namoyon boʼldi. Olingan natijalar magniyning immun tizim gomeostazini saqlashda muhim ahamiyatga ega ekanligini tasdiqlaydi hamda alimentar disbalansning limfoid aʼzolarga taʼsir mexanizmlarini ochib beradi.