(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Бурун травмалари кўпинча риносинусит ва полипоз риносинусит ривожланиши учун муҳим фактор ҳисобланади. Ушбу тадқиқотнинг мақсади травма натижасида шаклланган полипоз риносинуситда эпителиал ва стромал тўқималарнинг морфологик ўзгаришларини аниқлашдан иборат. Тадқиқотда турли муддатларда травма олган беморларнинг риносинусит намуналари гистологик таҳлил қилинди. Натижалар шуни кўрсатдики, полипоз риносинуситда эпителийда гиперплазия ва метаплазия кузатилган, яъни ҳужайралар сони ва шаклида сезиларли ўзгаришлар бор. Шунингдек, боғловчи тўқимада коллаген товушлари ва стромал элементларининг қўлланиши, инфламматор ҳужайралар тўпланиши ҳам аниқланди. Бу ўзгаришлар тўқиманинг ремоделинги ва полип шаклланиши жараёнидаги муҳим морфологик мезонлар сифатида хизмат қилади. Тадқиқот натижалари бурун травмалари оқибатида полипоз риносинуситнинг морфологик хусусиятларини таҳлил қилиш ва клиник диагностикада қўллаш учун муҳимдир.