(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Tadqiqot klimakterik sindromli ayollarda uzoq muddatli o‘rin bosuvchi gormonal terapiya (O‘GT) samaradorligi va xavfsizligini baholashga b ag‘ishlangan. Tahlil klimaksning klinik ko‘rinishlarini o‘z ichiga oldi: vazomotor buzilishlar, uyqu buzilishlari, hissiy va urogenital alomatlar. O‘GTning turli sxemalari va ularning bemorlar hayot sifatiga, simptomlar dinamikasi va biokimyoviy ko‘rsatkichlarga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Terapiyaning xavfsizligi, jumladan tromboembolik asoratlar xavfi, yurak-qon tomir tizimi, sut bezlari va endometriyga ta’siriga alohida e’tibor qaratilgan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, to‘g‘ri tanlangan uzoq muddatli O‘GT alomatlarning sezilarli darajada pasayishiga, ayollarning umumiy holati va hayot sifatini yaxshilashga yordam beradi, shu bilan birga nojo‘ya ta’sirlar chastotasi pastligicha qoladi. Xulosalar xavflarni kamaytirish va optimal terapevtik ta’sirga erishish uchun terapiyani individual tanlash va muntazam tibbiy nazorat zarurligini ta’kidlaydi.