(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Мақолада қўзиқорин токсинларининг одам организмидаги биокимёвий ва морфологик таъсир механизмлари, айниқса юрак тўқимасида юзага келадиган дистрофик ва некробиотик ўзгаришлар таҳлил қилинган. Қўзиқорин заҳарлари, хусусан аманитин ва фаллоидин гуруҳи токсинларининг миокард фаолиятига таъсири клиник ва морфологик жиҳатдан ёритилган. Морфофункционал таҳлил натижаларига кўра, миокарддаги ишемик ўзгаришлар, капилляр стаз, интерстициал шиш ва миофибриллар парчаланиши асосий патологик белгилари сифатида қайд этилган.