(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada postnatal ontogenezda o‘pka bronx to‘qimalari limfa tizimini morfologik shakllanishi va yosh davrlarida o‘zgarishini baholashni maqsad qilib olindi. Tekshiruv Respublika patalogik anatomiya markazida va Surhondaryo patologik anatomiya byurosida 2023-2025 yil I -chorakda qabul qilingan postnatal ontogenezda vafot etgan odam murdalari ustida olib borildi. Tadqiqot natijasida, barcha yosh guruhlarida o‘pkaning limfa tomirlari ineksion massa yuborilganda: avval yuza qismdagilar, keyin esa chuqurroqdagilar to‘lib borishi aniqlandi. Xulosamizda: Limfa kapillyarlari o‘pka bo‘lakchalari ichida aniqlanadi va bu еrda ular yagona murakkab perivaskulyar hamda peribronxial to‘rni hosil qiladi. Bir qavatli to‘rdan ikki qavatli to‘rga o‘tish asta-sekin sodir bo‘ladi.