(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
O’zbekistonda ya’niy Horazim viloyatida havo harorati juda sovuq fasl davrida o‘tkir nafas yo‘llari infeksiyalari (ONYI) bilan kasallanish holatlarining ortishi kuzatiladi. Kasallanishning boshlanishi odatda oktyabr oyining boshlariga to‘g‘ri keladi, eng yuqori cho‘qqisi esa fevral oyida bo‘ladi. O‘tkir nafas yo‘llari infeksiyalari bilan kasallanuvchi bolalarni reabilitatsiya qilish kompleksi qayta kasallanishlarning oldini olish va bolaning sog‘lomlashuviga yo‘naltirilgan chora-tadbirlarni o‘z ichiga oladi. Bular — kun tartibini to‘g‘ri tashkil etish, to‘g‘ri ovqatlanish, chiniqtirish, davolovchi jismoniy mashqlar, fitoterapiya, shuningdek, polivitamin preparatlari va vitamin-mineral majmualarni (VMM) qabul qilishni o‘z ichiga oladi.