(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Кириш. ЖССТ маьлумотларига кўра болалар хирургик патологиялари ичида иккинчи ўринда сийдик айирув системаси касалликлари туради. Охирги ўн йилликда касалликнинг учраш частатаси 2,5-3 баробарга ортган ва хар 1000 та болада 20,6 дан 106 ни ташкил килади. Эпидемиологик текширишлар шуни кўрсатдики, сийдик тош касаллиги уролитиаз Ўзбекистонда 55%ни ташкил қилиб (Д.Л.Арустамов 2007), Республикамизда 2020 йилда 100.000 аҳолига нисбатан 49,29% бўлган бўлса, Хоразм вилоятида 225,15га тенг бўлиб, Республика кўрсаткичидан сал кам беш баробар кўпдир. Мақсад. Болаларда сийдик тош касаллигининг эрта диогностикаси ва олдини олиш профилактикаси. Натижалар: Хоразм вилоят боалар кўп тармоқли тиббиёт маркази урология бўлимида ётиб даволанган бемор болаларни текшириш (сийдик чўкмаси ва сийдик ph текширилди) натижада 115 таси ўғил болалар, 100 таси қиз болалар, шу беморлардан кристалурия борлиги аниқланди. 71 та (21,6%) беморда оксалат тузлари (оксалатурия), 44 та (13,4) фосфат тузлари (фосфатурия) 87 та болада (45%) урат тузлари (уратурия), 10 та болада эса (9,1) трипельфосфат ва 3 та бемор болада (0,9%) цистин тузлари борлиги аниқланди. Хулоса:Шундай қилиб, вақтида ўтказилган профилактик тиббий текширув ва профилактик даво чора – тадбирлари 92% бемор болаларда тош ҳосил бўлишини олдини олишга хизмат қилди.