(untitled) (SOUTH ARAL SEA MEDICAL JOURNAL, 2025)
Кириш. Овқат рационида озуқа моддаларининг танқислиги боланинг жисмоний ва асаб- руҳий ривожланишининг орқада қолишига олиб келади, турли касалликларнинг юзага келиши хавфини оширади. Болаларнинг овқат рационида баъзи нутриентларнинг узоқ вақт бўлмаслиги улар организмида турли ўзгаришларни келтириб чиқариши мумкин. Бу болалик ва ўсмирлик даврида жуда муҳим ҳисобланади, чунки ушбу даврлар ўсиш ва ривожланишнинг жадал кечувчи жараёнлари билан характерланади[]. Мақсад: Эрта ёшли болаларни рационал овқатлантириш ва саломатлик кўрсаткичларини ўрганиш. Натижалар: эрта ёшли болаларда рационал овқатлантириш тўғри ташкил қилинмаган, қўшимча овқатлар нотўғри киритилган, болалар кўп ҳолларда бир томонлама овқатлантирилган, озуқалар барча ингридиентлар билан етарли бойитилмаган. Аҳоли темирга бойитилган унни истеьмол қилиши бизнинг нон ва нон махсулотлари кўп истеьмол қилади ва халқимиз учун катта ахамиятга эгадир, лекин давлатимизнинг қанчалик саъй харакатига қарамай 35% болаларнинг оиласи бу унни сотиб олмас эканлар. Бу унни истеъмол қилмаганларда эса 55% фон ҳолатлари учраган. Хулоса: Овқатланиш билан боғлиқ хасталикларнинг (фон, гиповитаминозлар ва бошқалар) келиб чиқишнинг олдини олишда тўғри овқатлантиришни ташкил қилиш, буни оналарга албатта ўргатиш ва тарғибот қилишда ҳали ҳам кенг қамровли ишлар олиб борилиши лозимдир.